Telefoon in je hand, gevaar aan de rand: De risico's van fietsen met je smartphone

In de hedendaagse maatschappij is onze smartphone haast onmisbaar geworden. We gebruiken hem voor van alles, van navigeren tot muziek luisteren en social media. Ook op de fiets zien we steeds vaker mensen met hun telefoon in de hand. Handig om de route te bekijken of even een berichtje te sturen, maar is het wel verstandig?

De gevaren van fietsen met je telefoon:

  • Ongelukken: Met je telefoon in je hand ben je niet alert op het verkeer. Je mist een stoplicht, ziet die voetganger over het hoofd en ineens lig je op straat. Met alle nare gevolgen van dien.

  • Boetes: In Nederland is het zelfs verboden om te fietsen met je telefoon in je hand. En ja, die agent kan je zomaar op de bon slingeren. Zonde van je geld én je humeur.

  • Kapotte telefoon: Een valpartij met je telefoon is vaak funest. Scherm kapot, waterschade, noem het maar op. En dan ben je ineens een hoop geld kwijt aan een telefoon reparatie of een nieuw toestel.

Telefoon kapot door valpartij:

Naast de gevaren voor de veiligheid, is er nog een ander risico: je telefoon kan kapot gaan als je valt. Waterschade, barsten in het scherm of andere defecten zijn dan de vervelende gevolgen. Je telefoon laten repareren of een nieuw toestel kopen kost dan al snel een hoop geld.

Tips om veilig te fietsen zonder telefoon:

  • Gebruik een handsfree set: Zo kun je bellen of berichten versturen zonder je handen van het stuur te halen.

  • Zet je telefoon in een fietstas of houder: Zo heb je hem altijd binnen handbereik, maar ben je niet afgeleid tijdens het fietsen.

  • Plan je route van tevoren: Zo hoef je tijdens het fietsen niet meer op je telefoon te kijken om te navigeren.

  • Wees extra alert in het verkeer: Let goed op andere weggebruikers, stoplichten en borden.

  • Stap af als je iets wilt doen met je telefoon: Ga veilig aan de kant staan voordat je je telefoon pakt.

Conclusie:

Fietsen met je telefoon is niet zo handig. De gevaren zijn reëel en een kapotte telefoon is zomaar gemaakt. Maak gebruik van de tips hierboven om veilig en verantwoord op pad te gaan. En vergeet niet: je leven is véél belangrijker dan die paar berichtjes of dat ene muziekje.

Extra tip:

Investeer in een goede fietsverzekering. Zo ben je verzekerd voor de kosten van reparatie of vervanging van je fiets, óók als deze beschadigd raakt door een valpartij waarbij je telefoon een rol speelt.

 

Hulp nodig?

Ons toegewijde team staat voor u klaar.

Bel ons

Praat 24/7 met ons team over uw behoeften.

Nieuwsbrief

Ontvang tips, nieuwe deals en nog veel meer!

Volg ons op

Fietsen magazine

Copyright © 2022 Fietsen Magazine Alle rechten voorbehouden.