10 beste natuurgebieden voor fietsers in Drenthe

Drenthe is een populaire provincie onder fietsers. Er zijn verschillende soorten natuurgebieden die je kunt bezoeken. Of je nu houdt van rustige bossen of levendige heidevelden, in Drenthe vind je het allemaal. In dit artikel geven we de 10 beste natuurgebieden voor fietsers in Drenthe.

Nationaal park Dwingelderveld

Dwingelderveld is een nationaal park in Nederland dat bekend staat om zijn mooie landschappen en wandelpaden. Het park is ook een populaire bestemming voor fietsers, omdat het enkele van de beste fietspaden van de provincie biedt. Zo neemt fietsroute Dwingelderveld je mee door prachtige vennen en bossen. Naast zijn natuurlijke schoonheid is Dwingelderveld ook thuisbasis van een verscheidenheid aan historische en culturele bezienswaardigheden. Als je op zoek bent naar een plek om in de buitenlucht te genieten en te leren over de Nederlandse geschiedenis en cultuur, dan is Dwingelderveld de perfecte plek voor jou.

Tip: de fietspaden hier zijn redelijk goed. Je zal er dus geen probleem mee hebben om Nationaal Park Dwingelderveld met een gewone stadsfiets te bezoeken.

https://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/activiteiten/per-fiets-gebied-0/

De Hondsrug Geopark

Het De Hondsrug Geopark ligt in de provincie Drenthe in Nederland. Het geopark beslaat een gebied van 10.000 hectare en is een thuisbasis voor een verscheidenheid aan natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Het park is een geweldige plek voor fietsers, met een netwerk van meer dan 500 kilometer aan paden. Bovendien is het park thuisbasis voor een aantal historische en archeologische sites, waaronder het Drents-Friese Wold, een UNESCO-werelderfgoedsite.

Tip: Wanneer je De Hondsrug Geopark bezoekt is het zeker een goed idee om een fietscomputer met je mee te nemen zodat je zeker niet verloren rijdt.

Routes

Nationaal Park Drentsche Aa

Drentsche Aa is een nationaal park in Nederland dat bekend staat om zijn prachtige natuur en rijke fauna en flora. Het park is ook een populaire bestemming voor fietsers, want het biedt tal van paden en routes om te verkennen. Naast zijn natuurlijke bezienswaardigheden is Drentsche Aa ook thuisbasis van een aantal historische sites en monumenten zoals de grafheuvels en de hunebedden. Ook voor vogelliefhebbers is Nationaal Park Drentsche Aa een leuke bestemming.

Tip: Hoewel Nationaal Park Drentsche Aa heel wat leuke fietspaden heeft, zijn er ook enkele zand- en modderpaden die naar prachtige plekjes leiden. Indien je wil offroaden raden we zeker een goede mountainbike aan.

Fietsroutes: https://www.drentscheaa.nl/divers/fietsen/

Natuurgebied Drents Friese Wold

Drents-Friese Wold is een nationaal park in Nederland dat bekend staat om zijn mooie landschap en wandelpaden. Het park is ook een populaire bestemming voor mountainbikers gezien het park een erg uitdagende mountainbike route heeft uitgestippeld die je dwars door het Drents Friese Wold neemt. Indien je het graag wat rustiger aandoet kan je natuurlijk ook voor een van de fietsroutes kiezen die je over verharde paden neemt. Naast prachtige natuur kan je in het Nationaal park Drents Friese Wold ook heel wat dieren zien zoals herten, schapen en zelfs een buizerd als je wat geluk hebt.

Mountainbike fietsroute: https://www.mtbroutes.nl/friesland/appelscha-bosberg

Gewone fietsroute https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen/routes/3902164955/drents-friese-woud

Je kan een roofvogelgids aanraden:

En een wandelkaart die ook kan gebruikt worden om fietsroutes uit te stippelen met de mountainbike.

Norgerholt Natuurgebied voor fietsers

Norgerholt Nationaal Park is een van de beste plekken voor fietsers om in Drenthe, Nederland te verkennen. Het park is thuis van een verscheidenheid aan landschappen, waaronder bossen, heiden en weiden. Er zijn ook verschillende meren en vijvers, waardoor het een geweldige plek is om op een warme dag af te koelen. Bovendien is het park thuis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder herten, konijnen en vogels. Er zijn enkele leuke fietsroutes die je door het natuurgebied nemen waaronder een fietsroute die je van Bakkeveen door Fochteloo en Norg leidt. De fietsroute bestaat vooral uit verharde paden waardoor je al met een gewone stadsfiets van het nationale park kan genieten. Met zoveel te zien en te doen, is Norgerholt Nationaal Park een geweldige plek om te bezoeken voor elke fietser.

Tip: Indien jij je telefoon gebruikt als GPS kan je kiezen voor een waterdichte telefoonhouder die je dan aan je stuur monteert.

Route: https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/drenthe/veenhuizen/het-esdorpenlandschap-bij-norg

Fietsen in Natuurgebied het Blauwe Meer

Op zoek naar een mooie fietstocht in Drenthe die wat verkoeling kan bieden? Dan is fietsen in Nationaal Park het Blauwe Meer zeker wat voor jou. Het Blauwe meer is een natuurgebied dat zijn naam te danken heeft aan de mooie blauwe kleur van een zandmeer dat veel glaconiet bevat. Rondom het meer vind je prachtige bossen en groene graslanden. De fietspaden in Nationaal Park het Blauwe meer zijn van hoge kwaliteit, en wanneer je het na het fietsen wat warm krijgt kun je gerust een duik nemen in het helderblauwe water. Vergeet natuurlijk wel niet je fiets op slot te doen!

 

Nationaal Park Holtingerveld

Ben jij op zoek naar een mooie fietsplek in Drenthe waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan? Dan kan je in het Holtingerveld terecht. Dit prachtige natuurgebied staat bekend om zijn heuvellandschap en prehistorische hunebedden. Ook kan je in Holderingveld verschillende bomkraters uit de tweede wereldoorlog bezoeken. Er zijn verharde fietspaden op het holteringveld en tijdens de zomer kan je met een stadsfiets ook op de wandelpaden fietsen. Tijdens de winter raden we echter aan om ofwel op de fietspaden te blijven of om voor een mountainbike te kiezen.

Nationaal Park Hijkerveld

Indien je lekker wil fietsen door een uitgestrekt heidelandschap, dan ziet je helemaal goed met Nationaal Park Hijkerveld. In dit Drentse nationale park vind je heel wat verschillende Venen en kan je ook het landgoed Hooghalen bezoeken. Tijdens je fietstocht doorheen Nationaal Park Hijkerveld kan je grote Schotse Hooglanders zien maar ook oog in oog komen te staan met wilde dieren zoals hertjes en konijnen. Nationaal Park Hijkerveld heeft enkele verharde paden waar je op kan fietsen maar we raden toch aan om op de heide zelf een mountainbike te gebruiken. De venen kunnen het park namelijk erg drassig maken.

 

Fietsen door het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen in Drenthe is een prachtig natuurgebied dat aan de grens ligt tussen Friesland en Drenthe. Het veen is bekend om zijn vele vogelsoorten, waaronder een erg zeldzaam soort kraanvogel. In de winter kan het veen wat modderig en drassig zijn. We raden dus zeker aan om op de paden te blijven. In de zomer kan je afhankelijk van het weer echter ook de wandelpaden op het Fochteloërveen verkennen.

 

Orvelterzand

Het is niet altijd even makkelijk om een fietsroute uit te stippelen met kinderen erbij. Orvelterzand is echter perfect wanneer je een fietstocht maakt met je kleine spruit. Niet enkel is Orvelterzand een prachtig natuurgebied, maar kinderen kunnen er ook terecht op het Avontureneiland van Landal Orveltermarke. Het avontureneiland is deel van het vakantiepark, maar kinderen kunnen er zich lekker uitleven in de natuur. Ook zijn er verschillende mooie fietspaden en wandelpaden die je als gezin kan ontdekken. Tijdens de zomer kan je er perfect met een stadsfiets door, maar in de winter kunnen de onverharde paden wat drassig zijn waardoor je best kiest voor een mountainbike. Er lopen ook verharde fietspaden rondom het natuurgebied.

 

Hulp nodig?

Ons toegewijde team staat voor u klaar.

Bel ons

Praat 24/7 met ons team over uw behoeften.

Nieuwsbrief

Ontvang tips, nieuwe deals en nog veel meer!

Volg ons op

Fietsen magazine

Copyright © 2022 Fietsen Magazine Alle rechten voorbehouden.